Onder de Duiklamp

Onder de duiklamp

Robert Kingma

robert_kingmaEind vorig jaar ben ik begonnen met duiken. Eerst met zwembadtrainingen om mijn conditie weer op peil te brengen. Dit was namelijk niet meer wat het geweest was!

Ik had vroeger al veel met de onderwaterwereld. Ik heb mijn drie snorkeldiploma’s behaald, maar was helaas nog te jong om te gaan duiken. Toen werd het enige tijd stil, maar het bleef toch een droom om toch nog een keer met duiken te gaan beginnen. In de tussentijd heb ik nog wel een aantal duiken gemaakt in het buitenland onder begeleiding van een instructeur. De mooiste duik tot nu toe was toch wel in Vietnam, Nha Trang. Ik had mij echt niet voor kunnen stellen dat de onderwaterwereld zo mooi kon zijn!

Via mijn vriendin, die een collega is van Astrid, hoorde ik dat zij bij een duikclub zit. Ik dacht, dit is mijn kans om er nu toch echt voor te gaan. Zo begon het balletje te rollen. Mijn 1ste duik was met Theo Meijer in de Rosmalense Plas. Ondertussen heb ik (na een aantal maanden) mijn 1ster behaald.

Voorlopig wil ik eerst veel ervaring opdoen, voordat ik verder ga voor het behalen van mijn 2ster. Daarnaast word ik over enkele maanden ook vader en dat zal ook veel tijd in beslag gaan nemen. Dus tot die tijd veel duiken maken en genieten van de Hollandse onderwaterwereld!

Is getekend,

Robert Kingma

Chris Roeling

chris_roeling

Begin deze eeuw ben ik begonnen met duiken. Ben voor het duiken enthousiast gemaakt door Kurt. Kurt en ik konden elkaar van de hogere zeevaartschool in Vlissingen.

Gelijk vanaf de eerste week voelde ik me onderwater wel thuis. Het sociale gedeelte na de zwembadtraining beviel me ook wel. Mijn eerste buitenduik was eind 2000 in Drunen met Theo Meyer. Wat een leven daar onderwater! De kou moesten we wel trotseren boven en onderwater. Totaal duurde de duik 30 minuten. Geen vis gezien maar ik was toch wel onder de indruk van het leven onderwater.
Sinds 11 november 2002 mag ik mij een 1-sters duiker noemen. Op dit moment ben ik bezig met mijn 2-sters opleiding.
Vorig jaar oktober ben ik meegeweest met de duikreis naar Las Palmas, Gran Canaria. Het was voor mij de eerste ervaring met het duiken buiten Nederland. Deze reis is voor mij voor herhaling vatbaar. Een gezellig gezelschap bij elkaar en prachtige wrakduiken gemaakt. Zowel de onderwaterwereld en de wrakken vond ik schitterend.
I.v.m. mijn werk als scheepswerktuigkundige heb ik altijd voor een lange periode vakantie. Als ik vakantie heb kom ik meestal tijd te kort. Naast het duiken vermaak ik mij met surfen, schaatsen in de winter, motor rijden, mountainbiken, skien , uitgaan, en klussen aan mijn huis.
Van de zomer ga ik met mijn vriendin Carla tijdens onze vakantie een 4-daagse bergwandeltocht maken. Ook kan ik genieten van het thuis zijn. Ik heb een hekel aan stilzitten zoals je hiervoor wel hebt gelezen!

Voor degene die benieuwd zijn naar mijn werk vermeld ik hierbij de site van de rederij :

www.jotankers.com.

Is getekend,

Chris Roeling

Hans van Noort

Hans van Noort, duiker van het eerst uur was de eerste die onder de duiklamp verscheen. Zijn verhaal laten we hier nog even staan.

Mijn duikloopbaan begon op 3 september 1976. Er was een introductie avond in Sporthal OUWERKERK i.v.m. een op te richten duikclub. Ger Verdonk was de organisator en oprichter en samen met hem ben ik gestart met onderwatersportvereniging OUWERKERK. Na enkele jaren werd de jeugd erbij betrokken en was JAWS een feit.hans_van_noort

Vanuit camping "de vier bannen" in het plaatsje OUWERKERK waar jaarlijks in augustus een kamp werd georganiseerd werd er met de jeugd veel gedoken in o.a. de Grevelingen. Maar ik heb ook duiken gemaakt in de Oosterplas en Hank. Mijn duikmaten waren Eddy Netten, Henk v.d. Berk, Roel v.d. Ven, Theo Liket, Henny Broekhof, Ger Verdonk, Martin Dekkers en Jan Willem v.d.Westelaken. Buiten Nederland heb ik gedoken in Engeland en Spanje.Maar ook in Zeeland met windkracht 8 en sneeuw, niet echt een pretje.

De opleiding werd in eerste instantie verzorgd door Ger Verdonk en was erg goed. Met bescheiden middelen weliswaar want de club had nog geen materiaal en wij als beginnend duikers ook alleen maar de basis uitrusting. Ik heb mijn 1 sters gehaald o.l.v. examinator Rob Rademakers. Mijn logboek nummer is 9986. Van 2 sters heb ik alleen de theorie gehaald. Door een pittige verkoudheid verknalde ik de opstijging en later is het examen er jammergenoeg niet meer van gekomen.

Nu is het duiken voor mij fini vanwege een longemphyseem waardoor ik lucht te kort kom en dat is voor een duiker nu eenmaal het eerste vereiste.

Nieuwerkerk is 25 jaar geleden ontstaan vanuit Ouwerkerk en wij zijn een zeer hechte club duikvrienden. Ik sta donderdags ´s avonds achter de bar en doe zo nu en dan hand en spandiensten voor de club. Ik voel mij er zeer wel thuis. Op zo'n clubavond wordt je goed op de hoogte gebracht en gehouden van auto´s / boten / hypotheken / beleggingen / bouwfraude / wijnen en uitgaansleven.

Is getekend
Hans van Noort