Duikteamnieuwerkerk

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Logboek

Logboek

Vervolg mammoet duik

Een nieuwe poging naar een duik in de oudheid.

Datum: 5 oktober 2009
Zicht: Redelijk(voor Hollandse begrippen)
Temp: ? graden
Duiktijd: ? min
Duikers: Theo & Geert

Samen met Geert gedoken naar oudheden in de ons bekende plas. In de stromende regen duikpakken aan te water in het donker. Naast de zeer enthousiaste vissen, snoeken weinig ontdekt behalve een stuk hout van onbekende datering en een onderdeel van een baggervaartuig van enkele jaren oud. Na afloop een opkikkertje genomen. Theo

Mammoetduik 21 september


Het rendez vous was vlak bij de secret duiklocatie waar mogelijk resten te vinden zouden zijn van een periode rond 40.000 jaar geleden. Aldus een tip van een bevriend paleontoloog.

Met een groep van 7 duikers een nachtduik in onbekend water. Frank, René, Kurt, Geert, Chris, Theo en Thomas gingen om 20.30 te water met de stille verwachting het een en ander te vinden aan dierenresten, versteend hout en boomtakken, sporen van leven, fossielen en wat al niet meer. Het water helder, weinig begroeiing en een vlakke zandbodem. Veel jonge vis, snoek, baarzen, zoetwaterkreeft die duidelijk nog niet gewend waren aan deze duikers gelet op de verbaasde reacties bij benadering. Helaas tijdens deze eerste duik op deze locatie - nog – geen tekenen uit het verre verleden. Wel een bijzonder knipwerktuig van later datum , gevonden door Kurt.

Een fraaie nachtduik die we bijschrijven in het logboek. Volgende week een volgende poging!

Tijningen plas (Zaltbommel)

Datum: 15 augustus 2009
Zicht: Redelijk(voor Hollandse begrippen)
Temp: 19 graden
Duiktijd: 56 min
Duikers: Robert & Evelyn
Opmerking:
Bij het zwembadgedeelte li om gegaan. Op zoek naar die héééle grote snoek van 150 cm die ik laatst met Chris gezien heb. Uiteindelijk zijn kleinere broer gevonden. Ik dacht 110 cm, maar Robert heeft er zijn duiklamp als meetstok bijgehouden. Thuis de duiklamp nagemeten x6 was toch nog 130 cm. Ook erg groot toch? Hij was ook behoorlijk dik om te zien als je boven hem hing. Helaas deed de Flipcamera het niet, anders hadden we een video opname gemaakt als bewijs.

Tijningenplas (Zaltbommel)

Datum: 1 september 2009
Zicht: redelijk
Temp: 20 gr.
Duiktijd: tussen de 80 en 90 min.
Duikers: Theo & Evelyn
Opmerking:
Gestart met 1 onbekende factor om het spannend te houden!
Bij het zwembad gedeelte li om gegaan op zoek naar de grote snoek, maar wees gerust we hebben hem weer niet gevonden. Toen we even aan de oppervlakte keken waar we zaten en zagen dat we bijna op de helft waren hebben we wel overwogen gekozen om voor het hele rondje te gaan en de duik vanaf dat moment als nachtduik voort te zetten. Veel vis gezien: vele maten snoek(jes), voorntjes, zeelt, rivierkreeftjes(1ste keer weer dit jaar) en 2 vette palingen. En na deze mooie duik hielden we zelfs nog lucht over!

Rosmalense plas (Rosmalen

Datum: 2 juli 2009
Zicht: 1,5 mtr
Temp.: min 17 C
Duikers: Robert, Evelyn, Frank
Opmerking:
De duik was niet helemaal te vergelijken met die van 18 juni. Het zicht was helaas een stuk slechter en het onderwaterleven hield zich ook goed verstopt. Desondanks weer grote scholen kleine visjes en een snoek(je).

IJzerenman (Vught)

Datum: 27 augustus 2009
Zicht: Zeer goed
Temp: 20 gr
Duiktijd: 93 min
Duikers: Frank & Evelyn
Opmerking:
Opzoek naar het autowrak dat vlg Astrid op 7 mtr diepte recht voor, achter de touwen bij het "Duitsebad"  moest liggen. Eerst een dikke 35 min. buikgeschoven(dieptemeter werkt pas bij 1.8 mtr. diepte) op 270 gr. koers, toen we plotseling bij een "steile" wand aankwamen en de diepte (6 mtr op de dieptemeter) indoken. Daar bleek een behoorlijk groot gat te zijn met heel veel vis. Veel hoeken en gaten, rechte en hobbelige wanden, maar wij vonden in de 18 min. die we daar waren helaas niet het autowrak. Het zicht werd terplaatse inmiddels slechter waarna we de duik als nachtduik retourneerden. Het was een onverwachtte "spannende" duik. En vertel ons nooit meer dat er géén vis in de IJzerenman zit!

Plas (Rosmalen)

Datum: 18 juni 2009
Zicht: 2-3 mtr
Temp.: min 16 C
Duikers: Robert, Frank
Opmerking:
De naam van de plas laten we maar even in het midden, deze is helaas al een hele tijd gesloten en sindsdien is er niks gebeurd. Zeer jammer voor de sportduikers.
Het was een prachtige duik, ondanks dat het op sommige plekken slecht zicht was. We hebben vele grote scholen van kleine visjes, de nodige snoeken (van 15cm tot 60 cm), een grote rivierkreeft (+/- 12cm), baarsjes en een hele grote karper (graskarper?) gezien.
Oftewel lekker genoten van de nederlandse onderwater flora en fauna.

Op naar de volgende duik.