Duikteamnieuwerkerk

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2003: Duiken in Las Palmas Grand Canaria.

DUIKEN IN LAS PALMAS
GRAND CANARIA.

Zondagnacht 2 uur, mijn broer pikt me op om vanaf Brussel naar Grand Canaria te vliegen. Met in totaal 10 duikers reizen we af. Volgens het artikel over duiken op Grans Canaria, in de onderwatersport van november 2002. Belooft het een hele ervaring te worden. Voor de haven van Las Palmas moet het wemelen van de wrakken. En zoals later bleek, niet is minder waar.

Aan het vliegveld van Crand Canaria werden we opgehaald door Gorka em Iniego Gutierrez-Luyuno van de Duikbasis "Buseo Canarias" midden in de stad Las Palmas. Het hotel dat ze voor ons regeled hadden zag er goed uit. 's Morgens kregen we daar ontbijt en 's middags en 's avond was er voldoende te eten op de vele terasjes langs het strand. Onze spullen lieten we op de duikbasis staan. Deze was op loopafstand van het hotel. Na het ontbijt liepen we hier dan ook naartoe en laden we alles in de bus om naar de haven te rijden, waar een grote zodiac lag. Hiermee voeren we de haven uit om op de warkken te duiken die voor de kust lagen. Vele waren oude vissersschepen, die in sommige gevallen expres waren afgezonken. Ook enkele Russiesche schepen die de haven waren uitgesleept omdat de havengelden niet meer werden betaald en op volle zee aan de ketting werden gelegd zijn na verloop van tijd in wrakken veranderd. Een heel bijzondere was de Kalais. Deze met zakken cement geladen boot had averij opgelopen en heeft de haven van Las Palmas net niet gehaald. Hij staat recht op de bodem. Bijzonder mooi is de machinekamer, met nog alles erop en eraan. Ook de Arona, ten zuiden van Las Palmas, met zijn 110 meter lengte, op 35 meter diepte is zeer de moeite waard. Deze ligt op zijn zijkant. Het brugcomplex, de gapende laadruimtes en de grote kranen op het dek zijn zeer indrukwekkend.
De drie wrakken die in een driehoek op nog geen vijftig meter van elkaar liggen zijn een ervaring apart. Men noemt ze de kinderen en zijn makkelijk in één keer te beduiken. Het is hier dat we ook de "Mantalinas" hebben gezien. Tafelbladgrote roggen met een stompe staart, die als ze gestoord worden sierlijk een ander plekje opzoeken.

Kortom al bij al een hele ervaring rijker. Met alle lof voor Buseo Canarias, waar men bovendien voor ongekend lage prijzen duikmateriaal kan aanschaffen. 's Avonds was het gezelig aan het strand, zeker in de "Music Beach Bar" van José Luis, met zijn charmante serveersters. Gelegen aan de "Paseo de las Canteras", oftewel gewoon aan het strand.

Voor meer informatie: www.buceocanarias.com