Duikteamnieuwerkerk

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Adria diving op het eiland Brac in Kroatië

 

ADRIA DIVING OP HET EILAND BRAC IN KROATIË
“Een unieke ervaring”
Povlja2

11.00 uur ’s avonds de koelte van de nacht doet zijn intrede. Hoog in de bergen blijft een onweer heen en weer flitsen, zonder dat de donderslagen ons bereiken kunnen. Ik zit aan een kleine haven en kijk naar de overkant waarvandaan een zwoele muziek over het water dwarrelt. We hebben daar, in een van de restaurantjes, zojuist gegeten, eigenlijk voor prijzen zoals we ze bij ons lang voor het Euro-tijdperk kenden.
We zitten in Kroatië, op het eiland Brac en wel in het dorpje Povlja. Verdwaald? Nee niet echt. Na, met een paar vrienden gedaan te hebben wat we ze al jaren beloofd hadden, n.l. een weekje door de Oostenrijkse en Zuid-Duitse Alpen te lopen, zochten we een bestemming om de rest van de vakantie vol te maken. En omdat er in onze “schonste stad van ’t land” (Tilburg) een duikwinkel zit die gerund wordt door een zeer gedreven persoon Ton Cammann genaamd, die in Povlja een duikbasis heeft, zijn we dat stukje maar even doorgereden. Hier heb ik geen moment spijt van gehad. De kompaan van Ton, Kees Verkooyen, had voor ons al een appartement aan de haven geregeld, waar ik nu, uit puur enthousiasme, dit verhaal in mijn laptopje zit te kloppen.
Kees en Ton zijn deze duikbasis 4 jaar geleden begonnen. Kees heeft er een boot gekocht van een Canadees die van het eiland afkomstig is. Het bied plaats aan 12 personen, want meer mag niet van de plaatselijke autoriteiten. Een dergelijke boot zou in Spanje met 30 duikers worden volgepropt. Bovendien heeft “Adria Diving” nog een grote Zodiac waar nog eens 10 extra duikers een plaatsje kunnen vinden. Hiermee worden de duikstekken van het eiland afgestruind. Dit zijn o.a. schitterende drop-offs, zoals bijvoorbeeld Ticji Rat en de Kathedraal. Deze naam zegt al genoeg. De frietzak is een gat op de bodem van de zee in de vorm van een immense frietzak met helemaal in de punt een grot die een meter of 15 dwars doorloopt. Het meest imposante vond ik de zoetwaterbron die op een diepte van 27 meter in een grot in de zijkant van de rotswand naar buiten komt. De mengeling van zoet en zout water geeft een soort gezichtsbedrog waar je wel uren naar kunt kijken, indien dit de inhoud van je fles zou toelaten. Het onderwater leven is er zeer verscheiden. Het zoete gedeelte in de grot is helder paars begroeid, terwijl het zoute gedeelte, meer aan de buitenkant, fel geel is. Bovendien stijgt het zoete water op, wat een borreling geeft die boven aan de oppervlakte doet denken aan een pan kokend water. Op veler verzoek zijn we naar deze stek voor een tweede keer gaan duiken om al deze indrukken nogmaals te ondergaan.
Verder werd er door Kees kosten nog moeite gespaard om het eenieder naar de zin te maken. Mededuikers die in de loop van de week kwamen werden door hem in appartementen en kamers van dorpsbewoners ondergebracht. Dit tegen vooroorlogse prijzen. Ook vaart Kees met zijn “cliënten“ naar het vaste land om daar een dagje te raften op een wild stromende rivier of te winkelen in de oude piratenstad Omis. Vertrekpunt van het raften is een restaurant waar kippen in een stalen dichte pan, die onder gloeiende kolen wordt gestopt, gegild worden. Dit samen met het vers gebakken brood en een koel glas Pivo, doet je alle dagelijkse zorgen vergeten. Het raften zelf was onvergetelijk en werd goed geleid door een perfect Engels sprekende Kroaat.
Kortom we hebben er anderhalve week genoten van het duiken en vele andere sportiviteiten, de plaatselijke bevolking op de jaarmarkt die toevallig juist toen plaatsvond, en vooral van de rust en van de gemoedelijke sfeer die van het eiland Bra ç en de eigenaren van “Adria Diving” uitstraalt.

Berry van Bilsen.

P.S.
Adria diving bereik je per vliegtuig via Split, waarna men bij aankomst transfer regelt vanaf de duikbasis.
Per auto is het 1600 km vanaf Utrecht.
Voor meer informatie neem je contact op met Ton Cammann, eigenaar van wetsports te Tilburg.
Telefoon: 013 536 36 69
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." style="font-weight: bold;">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./" rel="noreferrer" style="font-weight: bold;">www.adria-diving.com