Duikteamnieuwerkerk

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

5. Tijningen plas

Tijningen plas (Zaltbommel)

tijningenplas_1Inleiding

De Tijningenplas is waarschijnlijk een zandafgraving. Mogelijk zelfs gebruikt voor zandwinning om de woonwijk naast de plas te kunnen realiseren.

Beoordeling boven water

Vanaf de verharde parkeerplaats kun je de sloot oversteken en vrijwel direct te water gaan. Een elegantere manier is om het pad links te volgen (onder de bomen door) naar het strandje en daar een stuk gemakkelijker te water gaan. De plas is omgeven door een rietkraag en met enkele vissers verstopt tussen het groen. Het is aan te bevelen om vooraf aan de duik een praatje te gaan maken met de vissers. Dit kweekt begrip en levert tevens handige informatie op waar lijnen uitliggen en op welke diepte!


Beoordeling onder water

Dit meer heeft net als vele andere zandafgravingen een hard lemen bodem met daar bovenop een laagje sediment. Er zijn kleipilaren en grote blokken leem te vinden op diverse plekken in de plas. Het diepste punt van de plas is ongeveer 20 meter. Verder ligt er een boei in het water waaronder op 3 meter diepte een duikplatform is gebouwd. Onlangs is de boei ontvreemd, maar het platform zou met wat navigatie expertise gemakkelijk te bereiken moeten zijn. Vanaf de vuilnisbak aan de kant van de parkeerplaats ligt het platform op 180o. Er liggen meerdere platformen in de plas op resp. 8 en 18 meter. De begroeiing langs en in de plas bestaat uit riet en waterpest. Het vissenbestand bestaat uit: snoek, baars, karper en voorn.


tijningenplas_2

Routebeschrijving

Vanaf de A2 (richting Utrecht) neem je de afslag 17 (Zaltbommel). Aan het einde van de afrit ga je linksaf richting Zaltbommel. Neem na 1,5 km de eerste afslag op de rotonde (Steenweg). Neem na 350m de derde afslag op de rotonde (de Nieuwe Tijningen). Vervolgens sla je linksaf een weg in die de Wielkamp heet. Aan de rechterkant bevindt zich de Tijningenplas. Je kan ook een route laten plannen via de routeplanner.


Opmerking

Over deze plas zijn tot op heden geen bijzonderheden te vermelden.