4. Meerse plas

Meerse plas (Den Dungen)

meerse_plas_1Inleiding

De Meerse Plas, ook wel Dungens gat genoemd, is waarschijnlijk een zandafgraving. Mogelijk zelfs gebruikt voor zandwinning om de weg naast de plas te realiseren.

Beoordeling boven water

Vanaf de parkeerplaats kun je vrijwel direct te water gaan. Aan de linkerkant is een korte rietkraag te zien, met daarnaast de aanlegsteigers. De rechterkant begint ook met een korte rietkraag en gaat vervolgens over in een strandje voor badgasten. De overkant van de plas is tot op heden nog niet verkend.

Beoordeling onder water

Dit meer heeft een hard lemen bodem met daar bovenop een laagje sediment. Ook zijn er wanden en grote blokken van leem te vinden. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze gevormd bij het opzuigen van zand. De beschrijving zal gaan over de linkerkant van de plas. Bij het te water gaan kom je al vrij snel een rechtopstaande pijp tegen op een paar meter diepte. Het eerste wrakje laat niet lang op zich wachten en bevindt zich opeen diepte van 3 meter. Als je verder de diepte in gaat kom je op 6 meter een drietal wrakjes tegen. Vervolgens zwem je weer schuin (noordoosten) terug richting de kant. Bij dit ondiepe stuk zal je de aanlegsteigers aantreffen. Hier kunnen vooral ’s avonds veel palingen gevonden worden (op zoek naar iets eetbaars). Als je daarna de weg vervolgt naar rechts kom je net voorbij de steigers nog een wrakje tegen. Om weer terug te gaan houd je een diepte van 3 meter aan en koers je op het zuidoosten. Na enige tijd kom je weer terug bij de inham waar je te water bent gegaan. De begroeiing langs en in de plas bestaat uit riet en waterpest. Het vissenbestand bestaat uit: snoek, baars, voorn, paling en modderkruipers.

meerse_plas_2

Routebeschrijving

Vanaf de A2 bij de Zuid-Willemsvaart neem je de afslag 21 (Veghel). Dan de richting Veghel volgen en de eerste brug over het kanaal oversteken (de "Dungense Brug"). Na 50 m de eerste straat rechts nemen (Poeldonksedijk) en deze prachtige dijkweg volgen tot er na vele bochten een weg naar rechts komt: de Meersestraat. Aan het eind van die straat is de Meerse Plas. Je kan ook een route laten plannen via de overzichtskaart.

Opmerking

Over deze plas zijn tot op heden geen bijzonderheden te vermelden.