3. Haarsteegse wiel

Haarsteegse wiel (Haarsteeg)

Inleidinghaarsteegs_wiel_1

Het Haarsteegs Wiel is ontstaan uit enkele dijkdoorbraken, waarvan die van 1740 de laatste was. Het behoort tot de grootste en ook tot de diepste (maar liefst 19 meter!) wielen van Nederland.

Beoordeling boven water

Vanaf de parkeerplaats moet je de dijk op klimmen. Eenmaal bovenop de dijk ga je naar links totdat je een pad bereikt dat schuin naar rechts afloopt. Volg dit pad totdat je het bruggetje hebt gepasseerd. Vanaf daar ga je naar links totdat je bij een open veldje uitkomt. Vanaf hier kan je gemakkelijk te water gaan.

Beoordeling onder water

Het meer heeft een hard lemen bodem met daar bovenop een flinke laag sediment.
Direct bij het te water gaan kan je zowel links als rechtsaf gaan. Deze beschrijving gaat over de rechterkant. Aan de kant groeit volop riet, waar veel kleine vissen zich schuilhouden. Sporadisch is ook een kleine snoek te vinden. Halverwege de bocht wordt het waterpest langer en gaat het geleidelijk over in waterlelies. Wanneer de overkant (bij de overhangende bomen) is bereikt, wordt het tijd om terug te gaan. Dit kan d.m.v. recht oversteken of dezelfde weg terug zwemmen op een andere diepte. Ook zal je regelmatig mossels tegenkomen die half in het zand gestoken zitten. De begroeiing langs en in de plas bestaat uit riet, waterlelies en waterpest. Het vissenbestand bestaat uit: snoek, baars, voorn, paling en modderkruipers.

haarsteegs_wiel_2

Routebeschrijving

Rij via de A2 van Eindhoven naar Utrecht en volg richting Waalwijk op knooppunt Empel. Volg de A59 en neem de afslag 43 Nieuwkuijk en ga beneden bij de afrit linksaf. Ga bij de eerste en tweede rotonde rechtdoor en sla de eerste weg rechtsaf. Volg deze weg en sla bij de eerste mogelijkheid linksaf de Brugkamp in. Volg deze doodlopende weg tot het uiteinde waar je tot slot kan parkeren. Je kan ook een route laten plannen via de routeplanner.

Opmerking

Er gaat een gerucht dat op de bodem van dit wiel een oud kerkhof ligt. Er zijn echter geen harde bewijzen dat dit waar zou kunnen zijn en vooralsnog is er niks bekend over duikers die aanwijzingen hebben gevonden dat dit gerucht waar zou kunnen zijn.