1. Rosmalense plas

Rosmalense plas (Rosmalen)

Rosmalense_Plas_1_parkeerplaats

Inleiding

De Rosmalense plas, ook wel Empels Gat genoemd, is een binnenmeer in Rosmalen ontstaan uit een zandafgraving. Dit meer is in het begin van de 20e eeuw gegraven. Ook in de jaren 90 is dit meer gebruikt voor de zandwinning.

Beoordeling boven water

Aan dit meer kan op twee locaties te water worden gegaan:
- Bij parkeerplaats 1 (de zgn. “ontmoetingsplek”) loop je via een wandelpad naar de vissteiger. Aan de linkerkant van deze vissteiger is het een ideale plaats om te water te gaan. Aan de voorkant liggen tegels, wat het aandoen van de vinnen vergemakkelijkt.
- Bij parkeerplaats 2 (het zgn. “haventje”) liggen betonnen platen die half in het water liggen. Dit is ook een prima plek om te water te gaan.

Beoordeling onder water

Het meer heeft een hard lemen bodem met daar bovenop een laag van ongeveer 15 cm sediment. De bodem loopt vrij snel af tot een maximum diepte van ongeveer 17 meter. Als je bij de vissteiger te water gaat zal je aan de rechterkant na ongeveer 15 meter (op een diepte van 5 meter) een groot aantal bomen en struiken tegen komen. Deze strook van takken reiken tot aan het wateroppervlak en is ongeveer 20 meter lang. Na een kleine 200 meter doorzwemmen bereik je het haventje met roeiboten. Vrij snel na het haventje kom je aan bij de betonnen platen van parkeerplaats 2. Het grootste deel van de begroeiing bestaat uit riet en waterpest. Het vissenbestand bestaat uit: snoek, snoekbaars, baars, karper, voorn, paling en modderkruipers.

Rosmalense_Plas_2_haventje

Routebeschrijving

Rij via de A2 van Eindhoven naar Utrecht. Neem afslag 20: Rosmalen. Bovenaan de afslag ga je rechtsaf. Rij vervolgens rechtdoor totdat je bij een rotonde komt. Hier ga je linksaf en je volgt deze weg totdat je rechts het tuincentrum van Intratuin ziet liggen. Na de Intratuin neem je de eerste of tweede weg links en dan kom je respectievelijk bij de eerste of tweede  parkeerplaats. Je kan ook een route laten plannen via de overzichtskaart.

Opmerking

Rond april 2006 werd per toeval een mammoetslagtand gevonden op een diepte van ongeveer 10 meter. De gemeente heeft tot op heden een duikverbod ingesteld om te voorkomen dat de slagtand illegaal wordt geborgen.