Duikteamnieuwerkerk

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2. Engelermeer

Engelermeer (Engelen)

 

Engelermeer_1Inleiding

Het Engelermeer is waarschijnlijk een overblijfsel van een stuk oude stroomgeul van de Maas van vóór de 13e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog is dit meer veelvuldig gebruikt voor de zandwinning.

 

Beoordeling boven water

Vanaf de parkeerplaats moet je voorbij de slagboom recht vooruit lopen om bij het water te komen. Tussen het riet is een klein doorgang gemaakt die het te water gaan mogelijk maakt. Er liggen betonnen platen half in het water die het te water gaan vergemakkelijken. Onthoud de positie van deze plek goed, aangezien het lastig terug te vinden is aan het einde van de duik.

 

Beoordeling onder water

Het meer heeft een hard lemen bodem met daar bovenop een laagje sediment. Bij de eerste 50 meter van de kant is het water 2 tot 4 meter diep met veel wier. Hierna volgt een steile wand naar beneden, die je naar rechts kunt volgen. Deze wand loopt af in twee trappen tot een diepte van ongeveer 15 meter. Houd zeker rekening met losliggende blokken leem! Vervolgens maakt de wand een knik terug naar de kant en houdt op een gegeven moment op. Daarna rechts aanhouden naar de kleine ingang waar je te water bent gegaan. De begroeiing langs en in de plas bestaat uit riet en waterpest. Het vissenbestand bestaat uit: snoek, baars, karper, voorn en paling.

 

 

Engelermeer_2Routebeschrijving

Rij via de A2 van Eindhoven naar Utrecht en volg richting Waalwijk op knooppunt Empel. Volg de A59 en neem afslag 46: Engelen en ga bovenaan de afrit rechtsaf. Ga bij de rotonde rechtdoor en sla de eerste geasfalteerde weg links in. Deze weg leidt tot de parkeerplaats vlak voor de duikstek. Doordat de slagboom verdere doorgang verhinderen, zal vanaf de parkeerplaats naar het water gelopen moeten worden. Je kan ook een route laten plannen via de overzichtskaart.

 Opmerking

Op 4 januari 2007 werd in de nabijheid van het Engelermeer een babylijkje gevonden. Er is een monument geplaatst bij de vindplaats en de onbekende baby heeft de naam Engel van ’t Meer gekregen.